БАЛКАНСКА НОВИНАРСКА ЕТИКА

Препукувањата меѓу новинарите-патриоти и новинарите-демократи имаат еден заеднички именител – пари

Во мината колумна напишав дека разоткривањето на законските, ама малку „неетички“ тендери на Ивона Талевска, како и на други „новинари“ е добра работа, верувајќи дека со ова ќе се заокружи процесот на ферментација во новинарската фела. Исто така, напишав дека самонаречените новинари-демократи, во суштина, се другата страна од паричката, односно законскиот, ама малку неетичкиот тендер на Ивона. И откако групата новинари-патриоти (или, пак, владини мегафони) почнаа да објавуваат имиња на новинари-демократи (или, пак, предавници), работата зовре. Како стар дебармаалски сеирџија со задоволство почнав да го следам ова препукување помеѓу овие две спротивставени групи „новинари“, но еден заеднички именител „пари“ и многу малку професионални критериуми. Но, ова задоволство донекаде ми го „расипа“ соопштението на Советот за етика!? Повеќе

ПАТЕТИЧНА СЛИКА ЗА БОЖИК

Ако Бадник и Божик се семејни празници, зар треба сите да знаеме дека кај премиерот годинава паднала паричката. Што значи тоа за нас?

Вчера беше Свети Стефан со што во православниот свет завршуваат божикните празници, ама за новогодишните ќе почекаме до Василица. Иако станува збор за два различни типови на празници и празнувања, (новогодишните имаат световна димензија, додека божикните се исклучиво духовна и индивидуална димензија) кај нас благодарејќи на грубата (зло)употреба од страна на политичките елити (власт и опозиција) посебно божикните празници ја изгубија својата духовна димензија и се’ повеќе добиваат некаква политикантска патетика.
А во сето тоа свој активен придонес има црковниот клир, а и медиумите. Не знам колку внимателно ја слушавте божикната порака на поглаварот на МПЦ – Охридска архиепископија г.г. Стефан (иако формално таа е на сите владици), ама во неа имаше многу политички пораки. Црквата повикува на внатрешна сплотеност и национално единство, ама околу што да се сплотиме не кажува. Но, за жал, во посланието нема ниту збор за оние 30 проценти граѓани кои живеат во сиромаштија. Ниту една порака која има некаква универзална димензија, имајќи предвид дека и ние сме дел од глобалниот свет. Повеќе

ВЛАДАТА ЈА ПОЧНА АГЕНДАТА ОД 1 ЈАНУАРИ

Интервјуто на премиерот за МТВ беше целосно уривање на сите новинарски стандарди од страна на новинарот што го водеше

Старата година ја испративме, а новата ја дочекавме строго според „принципите“ на официјалната владина политика „24/7“, односно „остваруваме“ и „отчетност“. Така, крајот на 2013 го поминавме со долгото интервју на премиерот за МРТ, кое јавниот сервис го сврте сто пати. Во некогашното едноумие такво нешто не се правеше со ниту еден функционер, без разлика дали е тоа на сојузно или на републичко ниво. Јавниот сервис МРТ оваа постапка, најблаго речено, надвор од сите медиумски стандарди, ја прави од осамостојувањето редовно кога станува збор за „премиер“. Интервјуто го изгледав, ама со мака, или подобро речено, со гнев. Не поради она што ни го кажа премиерот, туку поради тоталното уривање на сите новинарски стандарди од страна на „авторот“ на ова интервју. Вакви типови баба ми ги нарекуваше „вртикапи“. Во суштина, владините спин-мајстори добро го подготвиле интервјуто, секако поаѓајќи од степенот на (не)развиеноста на политичката култура и длабоката и остра поделеност на широката јавност на наши и ваши, односно патриоти и предавници. Повеќе

pendarov2000@yahoo.com