ОДЕТЕ СТРОГО ПОКРАЈ ЅИД

Ова е навистина крајно време ние како граѓани да ставиме прст на чело и сериозно да се прашаме на кого сме му го дале нашиот глас

Иницијативата на ВМРО-ДПМНЕ за промена на Уставот со која бракот како заедница помеѓу маж и жена (како што сега е дефинирана според законот) требаше да се преточи во уставна категорија не помина. Во текот на неколкудневната расправа на пленарната седница се наслушавме се’ и сешто, ама во рамките на нашата ниска фолклорна политичка култура, која по правило се сведува на груби обвинувања помеѓу власта и опозицијата. Иницијаторот го објаснуваше својот предлог со тврдење дека се брани една традиционална вредност (бракот меѓу маж и жена) и дека на овој начин позитивно ќе се влијае на положбата на семејството во општеството, а со тоа и на наталитетот кој кај нас веќе има негативен тренд.
Повеќе

МОЕТО СИ Е МОЕ, А ТВОЕТО Е НАШЕ

Како што моделот на југословенската федерација се исцрпи, така и нашето општество и нашата држава се исцрпуваат. Политички елити мора да излезат од својот егоцентризам ако знаат да го направат тоа

Верувам дека секој од нас, без разлика на својата економска социјална, образовна или која било друга карактеристика или детерминанта, се прашал што сторил за себе, за своето најблиско опкружување, односно за општеството во целост. Во суштина, животот на секој од нас се одвива токму меѓу овој универзален дуализам. Имено, ниту еден човек не може да живее само за себе како што не може да живее исклучиво за другите. Секако сите ние се разликуваме колку од своето сакаме да го намениме или барем споделиме со други, односно колку она туѓото сакаме да го задржиме за себе. Или, како што вели народот, моето си е мое, а твоето е наше.
Од друга страна, многу често кога работиме или се „раздаваме“ за други или за „добро на општеството и државата“, во суштина, не’ поттикнува нашата егоцентричност, бидејќи од тоа имаме лично задоволство, материјална или друга корист или нешто слично. Повеќе

ТРГОВСКА ВОЈНА

Многу e тешко рационално да се анализира потегот на владата во Приштина. Одлуката на нашата Влада за воведување такса за влез на косовските граѓани, исто така, е повеќе политикантска отколку рационална

Секоја држава има суверено право да ја штити сопствената економија, односно домашното производство. При тоа, по правило, најранливи се земјоделското производство и прехранбената индустрија. Од друга страна, секоја држава која е членка на некоја регионална или глобална асоцијација има билатерални договори што ги уредуваат правилата на трговските односи (најчесто, тоа се договори за слободна трговија) кои треба да се почитуваат од сите страни. Затоа кога се склучуваат вакви договори (на пример, Република Македонија) треба да си многу добро подготвен и во процесот на преговори максимално да ги внесеш своите интереси, а кога се прават одредени компромиси (ако сакате и попуштања) треба да имаш јасна слика како тие компромиси ќе се одразат на националната економија.
Повеќе

ИЗБОРИ

Измените на Изборниот закон, пред се’, мора да одат во правец на јакнење на основната интенција на пропорционалниот модел, а тоа е поголема квалитетна присутност на помалите политички партии во парламентот

 

Во периодот од јуни 2006 па до денеска кај нас имавме три парламентарни изборни циклуси, а ете за малку во октомври можевме да имаме и по четврти пат. Имено, ваквата динамична фреквенција на парламентарни избори не се должи на некакви длабоки економски политички или етнички кризи. Во суштина, ние веќе дваесетина години живееме во латентна криза и тоа економска, политичка и етничка, па така ние, обичните граѓани, се навикнавме на тоа. Причините лежат, пред се’, во инаетот, суетата, нетрпеливоста на политичките елити и лидери, а само да потсетам на оние „историски изјави“ – „Ајде Никола, излези Никола“, „Е ајде, де“, или онаа „Бранко и СДСМ се мои стари муштерии“.
Со еден збор, ниска политичка култура, голем геп во демократскиот капацитет на политичките елити, а богами и кај нас граѓаните, невладиниот сектор и други општествени субјекти. А бенефитот од сето ова за нас граѓаните и за државата во целост е скоро никаков. Повеќе

pendarov2000@yahoo.com