ХРВАТСКАТА ВЛАДА ПАДНА!

Пред неколку минути во Саборот на Хрватска на владата на премиерот Тихомир Орешковиќ и беше изгласана недоверба. Со ова само по ШЕСТ месеци фактички распадна коалицијата помеѓу „Мост“ и таканаречената Татковинска коалиција во која преовладуваше ХДЗ. Со ова Хрватска многу аналитичари сметаат дека политичката криза која всушност започна со самото формирање на веќе бившата влада сега е можеби малку „по бистра“ но не и надмината. Според Уставот има две алтернативи ХДЗ или опозициската Социјалдемократска партија да успее (што е многу тешко) внатре во Саборот да направат нова коалиција и да обезбедат мнозинство. Другата уставна можност е актуелната Претседателка на Република Хрватска, госпоѓа Колинда Грабар-Китаровиќ ако се исцрпат можностите за состав на нова влада и парламентарно мнозинство да го распушти Саборот и да распише нови предвремени парламентарни избори.

Got Something To Say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

pendarov2000@yahoo.com