Нуклеарното оружје е за заштита на сувереноста на државата

Лидерот на Северна Кореја соопшти дека неговата земја нема да употреби нуклеарно оружје освен ако не е загрозен нејзиниот суверенитет. Северна Кореја прв пат изврши проба на нуклеарно оружје во 2006 откако се повлече од меѓународните договори. Оттогаш постојано се закануваше со нуклеарни напади врз Јужна Кореја и САД. Но Ким Јонг-ун на Конгресот на Работничката партија што се одржува во Пјонгјанг изјавил дека сака нормализирање на односите кои до сега ги сметаше за непријателски. Но дел од медиумите ј толкуваат дека тој испраќа нејасни пораки додека земјата е под внимателен надзор и се подготвува за нова нуклеарна проба.

Got Something To Say:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

pendarov2000@yahoo.com