Врати се Бранко

Како што тргнале работиве, особено околу аферата со фалсификуваните лични карти, се создава перцепција дека СДСМ фалсификувал лични карти, ама ВМРО-ДПМНЕ излегла поербап и во серија победува

Мојот „омилен“ министер за здравство, Никола Тодоров, неделава ја преживеа интерпелацијата. Верувам дека ниту еден читател на „Утрински“ не веруваше дека е можно интерпелацијата да помине. Самата собраниска седница, која како што е уредено со Деловникот траеше точно до полноќ, помина во оној типичен фолклорен западнобалкански манир. Мојот „омилен“ министер за здравство во своето експозе повеќе личеше како министер за градежништво, па така нè запозна колку покриви, санитарии и слични зафати се направени во амбуланти и болници и така натаму. Спомена колку нова медицинска опрема и технологија се купени, што е точно и е позитивно. Ама, за жал, не спомена, на пример, колку од закажаните прегледи преку „мој термин“ не се реализирани, колку доктори од јавното здравство си заминаа што по приватните болници, што надвор од државата. Она поради што секој министер во нормална држава, ако сам не си поднесе оставка ќе беше разрешен, се трагичните примери со малата Тамара, потоа родилката и нејзиното бебе од Гевгелија … Повеќе

Политички циркус, уште едно продолжение

По ударот со бомбите, по извештајот на Прибе, опозицијата, за жал, полека, но сигурно ги губи сите овие можности, па и првичната предност

По долги натегања, во смисла кој е експерт а кој не, а во заднината беше кој е поблиску до СДСМ, односно до ВМРО-ДПМНЕ, добивме нова Државна изборна комисија (ДИК). Брисел и Вашингтон, поточно, кога амбасадорите Орав и Бејли видоа дека преговорите околу ДИК заглавија во ситнопартиски интереси и дневна политика, повторно ги собраа лидерите на „големата четворка“ во веќе легендарниот Клуб на пратеници. И откако на „непослушните деца“ им удрија по една „чврга“ (што би рекле кај мене во Дебар Маало) овие веднаш се договорија за составот на ДИК. Но да биде сликата потполна, посебно да биде задоволена домашната публика поделена на „наши“ и „ваши“, комедијата продолжи во средата на собраниска седница на која и формално беше потврден составот на новата ДИК. Повеќе

ПОЛИТИЧКИ ЦИРКУС

Се има впечаток дека медијаторот Питер Ванхауте е единствениот кој на договорот од Пржино гледа како на документ што содржи цел куп обврски, кои ако се исполнат, корист ќе имаат граѓаните

Вчера кога ја пишував колумната (10 декември) светот го одбележуваше Денот на човековите права и слободи. Во 1948 година во ОН на 10 декември е усвоена Повелбата за човековите права и слободи кои со раѓањето му припаѓаат на секој човек. Зошто го споменувам ова. Кај нас, колку што видов во прегледот на настани кои го објавува МИА, само на Правниот факултет ќе се одржи конференција посветена на медиумите и човековите права, и толку. Значи кај нас кога станува збор за човековите права и слободи се’ се сведува на медиумите! Нема да зборувам за владеењето на правото, за правна држава, за еднаквост пред законот, ама да прашам каде е моето право да дишам чист воздух. И додека сите се задушуваме поради аерозагаденоста, а Тетово, Скопје, Кичево… се најзагадени градови во Европа, ние се занимаваме со веќе одамна поминатиот рок за избор на тројца „експерти“ со што дефинитивно ќе се формира Државната изборна комисија и таа да почне да работи според одредбите од договорот од Пржино за да може во април да се одржат фер, демократски и уште не знам какви избори! Повеќе

Топ тема 04.12.2015

Тема: „Првата прес конференција на СЈО и одложување на роковите од Пржино“.

Гости: Ѓорѓи Спасов, Сашо Клековски, Тодор Пендаров.

ДЕНОТ НА ДРВОТО-ЗАГУБЕНА ИДНИНА

Груевски купува време за себе и за „фамилијата“, затоа што е свесен дека според сите истражување ако има избори на 24 април, ВМРО-ДПМНЕ ќе победи. Но таа победа за него ќе биде многу горчлива и со кратко траење

Ако не се лажам, неделава помина по шеснаесеттата по ред акција „Денот на дрвото – засадија својата иднина“. Велат дека овој пат биле засадени околу три милиони дрвца!? И ако ова го помножите со 16, тогаш доаѓаме до неверојатни речиси 100 милиони дрвца засадени досега. Ајде уште малку ваква весела математика. Од „Македонски шуми“ велат дека над 53 проценти од засадените дрвца се „фатиле“, што изнесува околу 50 милиони дрвца. Браво наши, ние богами со ова сме и на повисоко место од она на „Дуинг бизнис“.

Во суштина тоа е една убава идеја и акција, која не е нешто ново, барем не на овие простори. Власта, поточно актуелното водство на ВМРО-ДПМНЕ ја (зло)употребува како алатка за билдање на сопствениот рејтинг. Ајде да погледнеме на сето ова од друг агол. Прво, фактот дека оваа акција се прави сред недела и дека е „доброволно“ задолжителна, пред се’ за буџетарите и учениците, зборува дека е сепак наметната, а не нешто спонтано и свесно прифатена од страна на граѓаните. На пример, Словенците имаат редовни акции под мотото „Чиста Словенија“ и тие се одржуваат за време на викендот и нема да верувате одѕивот е огромен, рекордот е над 300 илјади граѓани што е 15 проценти од населението. Повеќе

pendarov2000@yahoo.com