СТАНУВАМЕ ЛИ ДРЖАВА БЕЗ ИДНИНА?

Амбасадорот Волерс навистина на изјавата за идентитетот и’ даде личен печат, ама верувам дека на сите им е јасно дека американски амбасадор никогаш не зборува лично

И така по дванаесетти пат ја засадивме „својата иднина“ во рамките на акцијата „Денот на дрвото“. Во сите овие акции нашата држава е пошумена со околу 45 милиони садници, што обезбедуваат кислород за десет милиони луѓе, барем така, гордо изјави дамата која е на чело на овој проект. За жал, една убава акција и идеја, која во суштина не е нешто ново ниту, пак, некаква оригинална идеја на проектот „Остваруваме“, денеска стана најобична алатка на дневнополитичкото билдање на партиските рејтинзи, алатка на груба политичка пресметка помеѓу политичките партии и, секако, алатка која придонесува за се’ поголемата поделеност на општеството и граѓаните на „наши“ и „ваши“.
Патем, најголемо пошумување во Македонија е направено во 1987 година кога (ако не се лажам) се посадени околу 35 милиони садници. Нејсе, тогаш за садење државата не прогласуваше неработни денови, така немаше потреба да се откажуваат околу десет илјади здравствени специјалистички прегледи! Навистина бизарно. Повеќе

„КРИВИТЕ“ КРАСТАВИЦИ НА ИСЧАНЧЕНАТА ПОЛИТИКА

Агенцијата за безбедност на храната не’ убедува дека на домашниот пазар нема загадени корнишони, па излегува дека фамилијата на Заев, сепак, мислела на здравјето на своите сограѓани

Бидејќи нашите политички елити (власт и опозиција) ја сметаат политиката исклучиво како алатка како да се дојде на власт, а потоа колку што е можно подолго да се остане, тогаш во таа политика нема вредности, нема идеологија нема визии и смели чекори за промени. Нема вистинска транспарентност, но имате „Отчетност“, која е во функција на груба индоктринација. Немате политички дијалог, туку тотална политичка пресметка. Но, она што е најстрашно е дека со ваквата исчанчена политика се „убива“ граѓанинот сфатен како „zoon politikon“ уште од Аристотел.
Повеќе

БРАВО ГОСПОДИНЕ АХМЕТИ

Се надевам дека Ахмети, утре, во името на некакви „повисоки државни интереси“ нема да го промени ставот за законите за медиуми

Ова браво до господинот Ахмети се однесува на ставот дека ДУИ како коалициски партнер нема да ги поддржи законите за медиуми кои се во собраниска процедура. Се надевам дека Ахмети (овој став го изнесе во своето минатонеделно интервју за телевизија Алсат), утре, во името на некакви „повисоки државни интереси“ нема да го промени становиштето, односно законите да бидат повлечени.
Ова интервју на лидерот на ДУИ предизвика лавина од коментари и „анализи“. Имајќи предвид дека во декември ќе чекаме Министерскиот совет на ЕУ по петти пат да ја разгледува препораката за почнување на преговорите, а некаде при крајот на март ќе имаме редовни претседателски избори (со голема можност и за предвремени парламентарни) и, згора на се’, нашата политичка култура, разбирливи се реакциите коментарите и „анализите“ на интервјуто на Ахмети. Според Ахмети, тој и Груевски како лидери на коалициските партии седат во „ист авион кој лета кон Брисел“. Повеќе

КОЈ НЕ Е СО НАС, ТОЈ Е ПРОТИВ НАС

До кога ние како граѓани, но и како општество и држава можеме да ја издржиме оваа популистичка поделеност. Одговорот е кај нас, граѓаните

Неделава помина во знакот на посетата на Ричард Ховит, кој како известувач за Македонија ќе треба да ја подготви предлог-резолуцијата за напредокот на нашата држава пред декемврискиот состанок на Советот на министри. Што ни кажа Ховит? Во суштина, ништо ново од она што беше речено од страна на еврокомесарот Штефан Филе дека Европската комисија во извештаите за државите-кандидати и аспиранти посебно внимание е посветено на Критериумите од Копенхаген (политички критериуми), кои ги споменувам веќе во трета колумна. Новина во настапот на Ховит е дека не е само Грција, туку и други држави-членки имаат задршка кога станува збор за добивање датум за преговори. Нашиве „експерти“ патриоти веднаш го оценија ова како обид на Ховит да ги оправда европските институции (Комисијата и парламентот) кои не можат да сторат ништо против ветото на нашиот јужен сосед. Не знам кои други членки на ЕУ имаат задршки околу исполнувањето (Ховит не ги спомена), ама да одиме по ред.
Повеќе

pendarov2000@yahoo.com