СТРАНЦИТЕ КАКО ПРВА ПОМОШ

Нека полежи министерот за здравство неколку дена на Пулмологија и тогаш убаво ќе види каде заглавиле неговите реформи

Неделава актуелниот претседател на државата за последен пат се обрати пред пратениците на Собранието. Ако судиме според содржината на говорот, тој повеќе личеше на патетично збогување, полно со статистички бројки отколку на државнички говор. Колку држави посетил во својот мандат, колку ордени поделил, колку странски претседатели дошле кај нас и колку пати станал почесен член на разни белосветски академии. Патриотска патетика дојде до израз истакнувајќи како тој цел мандат бил на браникот на нашето уставно име, национален, јазичен и културен идентитет и достоинството на државата и граѓаните. И во тој свој наплив на патриотизам најави дека е дојдено времето да побараме во Обединетите нации да се реши еднаш засекогаш спорот со името. Убаво звучи, ама да ни кажеше претседателот што тој конкретно ќе направи за ова. Повеќе

ИЗБОРИ ПО МЕРА НА ГОЛЕМИТЕ

На СДСМ, ниту на ВМРО-ДПМНЕ ни на крај памет не им паѓа да се воведе изборен праг, зашто тогаш би загубиле по неколку пратеници

Без обѕир на последната изјава на ДУИ „прво името, па потоа избори“, сепак, е поверојатно дека со редовните претседателски избори ќе имаме и вонредни парламентарни. Како што сме тргнале со динамиката на предвремени парламентарни избори, ќе ги стигнеме и Италијанците, кои од 1946 до денес променија 47 влади, додека ние во период од 22 години имаме девет влади. Уште неколку карактеристики. Во овие 22 години на самостојност ги поминавме сите три основни изборни модели (мнозински, мешовит и пропорционален) понатаму веќе не знам колку измени и дополнување се направени, а за жал се’ уште имаме „непречистен Избирачки список“. Повеќе

ЧЕКАНОТ КАКО АЛАТКА НА „ПРАВНАТА ДРЖАВА“

Ако ја следиме логиката на оние што маваа со чекан врз царот Душан, дали тоа значи дека треба сега да се уриваат сите споменици од времето на Отоманската Империја

Речиси молкум кај нас помина 10 Декември – Меѓународен ден на човековите права. Се прашувам каде се оние „силни“ невладини организации кои знаат да бидат и многу гласни да организираат најразлични „трибини“ со домашни и странски „експерти“ и да ломотат за човековите права, за правна држава демократија и за што уште не! Ама само ако за тоа добијат средства од некои странски донатор. Каде се новинарските асоцијации барем со соопштение да потсетат на слободата на изразување, како едно од темелните човекови права, кое кај нас одамна е избришано од општествено-политичката реалност. Каде се синдикатите и да потсетат за правото на работа, зашто социјалните права, исто така, се дел од човековите права.
Повеќе

ПАРИ НА РАКА, МАРА ЗА РАКА

Со чии пари Министерството за финансии ќе ги купи становите и дуќаните за наградната игра со фискалните? Со парите на сите нас, кои плаќаме ДДВ

Не знам за вас, почитувани читатели на „Утрински“, ама кога го слушнав слоганот „Фискална в рака, награда на рака“ на најновата лото-игра на Министерството за финансии, се сетив на оваа позната народна поговорка. Овој пат новата лото-игра има цел да ја зајакне финансиската дисциплина, а со тоа да се полни буџетот. И така ние, граѓаните, повторно волонтерски ќе глумиме даночни, пазарни и не знам какви се’ уште не инспектори, ама овој пат мотивацијата е многу поголема од оние 15 проценти од ДДВ што го нуди програмата на СДСМ. Сега во игра се станови дуќани и цел куп други вредни награди. Демагогија во низа, би рекле математичарите. Со чии пари Министерството за финансии ќе ги купи тие станови дуќани и други вредни награди? Со парите на сите нас кои плаќаме ДДВ. А колку (не)успешно државата го прибира ДДВ-то, односно колку е распашана сивата економија, тоа е прашање кое државата, пред се’, Министерството за финансии треба да го реши. И за ова ние, граѓаните, плаќаме. Повеќе

СТАНУВАМЕ ЛИ ДРЖАВА БЕЗ ИДНИНА?

Амбасадорот Волерс навистина на изјавата за идентитетот и’ даде личен печат, ама верувам дека на сите им е јасно дека американски амбасадор никогаш не зборува лично

И така по дванаесетти пат ја засадивме „својата иднина“ во рамките на акцијата „Денот на дрвото“. Во сите овие акции нашата држава е пошумена со околу 45 милиони садници, што обезбедуваат кислород за десет милиони луѓе, барем така, гордо изјави дамата која е на чело на овој проект. За жал, една убава акција и идеја, која во суштина не е нешто ново ниту, пак, некаква оригинална идеја на проектот „Остваруваме“, денеска стана најобична алатка на дневнополитичкото билдање на партиските рејтинзи, алатка на груба политичка пресметка помеѓу политичките партии и, секако, алатка која придонесува за се’ поголемата поделеност на општеството и граѓаните на „наши“ и „ваши“.
Патем, најголемо пошумување во Македонија е направено во 1987 година кога (ако не се лажам) се посадени околу 35 милиони садници. Нејсе, тогаш за садење државата не прогласуваше неработни денови, така немаше потреба да се откажуваат околу десет илјади здравствени специјалистички прегледи! Навистина бизарно. Повеќе

„КРИВИТЕ“ КРАСТАВИЦИ НА ИСЧАНЧЕНАТА ПОЛИТИКА

Агенцијата за безбедност на храната не’ убедува дека на домашниот пазар нема загадени корнишони, па излегува дека фамилијата на Заев, сепак, мислела на здравјето на своите сограѓани

Бидејќи нашите политички елити (власт и опозиција) ја сметаат политиката исклучиво како алатка како да се дојде на власт, а потоа колку што е можно подолго да се остане, тогаш во таа политика нема вредности, нема идеологија нема визии и смели чекори за промени. Нема вистинска транспарентност, но имате „Отчетност“, која е во функција на груба индоктринација. Немате политички дијалог, туку тотална политичка пресметка. Но, она што е најстрашно е дека со ваквата исчанчена политика се „убива“ граѓанинот сфатен како „zoon politikon“ уште од Аристотел.
Повеќе

БРАВО ГОСПОДИНЕ АХМЕТИ

Се надевам дека Ахмети, утре, во името на некакви „повисоки државни интереси“ нема да го промени ставот за законите за медиуми

Ова браво до господинот Ахмети се однесува на ставот дека ДУИ како коалициски партнер нема да ги поддржи законите за медиуми кои се во собраниска процедура. Се надевам дека Ахмети (овој став го изнесе во своето минатонеделно интервју за телевизија Алсат), утре, во името на некакви „повисоки државни интереси“ нема да го промени становиштето, односно законите да бидат повлечени.
Ова интервју на лидерот на ДУИ предизвика лавина од коментари и „анализи“. Имајќи предвид дека во декември ќе чекаме Министерскиот совет на ЕУ по петти пат да ја разгледува препораката за почнување на преговорите, а некаде при крајот на март ќе имаме редовни претседателски избори (со голема можност и за предвремени парламентарни) и, згора на се’, нашата политичка култура, разбирливи се реакциите коментарите и „анализите“ на интервјуто на Ахмети. Според Ахмети, тој и Груевски како лидери на коалициските партии седат во „ист авион кој лета кон Брисел“. Повеќе

КОЈ НЕ Е СО НАС, ТОЈ Е ПРОТИВ НАС

До кога ние како граѓани, но и како општество и држава можеме да ја издржиме оваа популистичка поделеност. Одговорот е кај нас, граѓаните

Неделава помина во знакот на посетата на Ричард Ховит, кој како известувач за Македонија ќе треба да ја подготви предлог-резолуцијата за напредокот на нашата држава пред декемврискиот состанок на Советот на министри. Што ни кажа Ховит? Во суштина, ништо ново од она што беше речено од страна на еврокомесарот Штефан Филе дека Европската комисија во извештаите за државите-кандидати и аспиранти посебно внимание е посветено на Критериумите од Копенхаген (политички критериуми), кои ги споменувам веќе во трета колумна. Новина во настапот на Ховит е дека не е само Грција, туку и други држави-членки имаат задршка кога станува збор за добивање датум за преговори. Нашиве „експерти“ патриоти веднаш го оценија ова како обид на Ховит да ги оправда европските институции (Комисијата и парламентот) кои не можат да сторат ништо против ветото на нашиот јужен сосед. Не знам кои други членки на ЕУ имаат задршки околу исполнувањето (Ховит не ги спомена), ама да одиме по ред.
Повеќе

НОВИНАРСКАТА СЛОБОДА ЗАВРШУВА ВО ШУТКА

Во секоја нормална држава кога заштитениот сведок ќе изјави дека припадници на МВР го „подготвувале“ што и како да сведочи, ќе летаа глави барем на двајца министри – МВР и Министерството за правда

Во своето излагање пред европратениците, комесарот Штефан Филе истакна дека Европската комисија во годинашниве извештаи за напредокот на државите-кандидатки и аспиранти главен акцент ставила на критериумите од Копенхаген. Да потсетам, станува збор за политички критериуми, меѓу кои се човековите права и слободи, независноста на судството, владеењето на правото, слободата на изразување, независноста на медиумите… се меѓу приоритетите. Филе најави дека и во иднина Комисијата токму на овие критериуми и вредности ќе посветува посебно внимание. И само неколку дена откако извештајот за Македонија и официјално ни беше доставен, во кој токму кај овие критериуми Комисијата забележува слаб напредок и загриженост, нашето „самостојно“, „независно“ и „високо професионално судство“ на новинарот Томислав Кежаровски му изрече казна затвор во траење од 4 години и шест месеци. Повеќе

ЗА ШТО Е ЗАГРИЖЕН ФИЛЕ

Меѓународната потерница која ја распиша МВР, и тоа само еден ден пред Шиповиќ да се врати дома, има политичка заднина

Не знам колку од вас, почитувани читатели, во средата ја следевте седницата на Комитетот за надворешна политика на Европскиот парламент на која комесарот Штефан Филе го претстави пред пратениците Извештајот на Европската комисија за напредокот на државите-кандидати и аспиранти за членство во ЕУ. Јас го следев, ама многу е поважно дали ја следат расправата оние што се и најповикани и најодговорни за нашиот напредок во евроинтеграциските процеси. Некој ќе рече зошто се фаќам за парламентарна комисија кога Извештајот уште во средата беше достапен на веб-страницата на европските институции, а амбасадорот на ЕУ кај нас и лично му го предаде на државниот врв како што и се правеше досега.
Повеќе

pendarov2000@yahoo.com