ПАРАЛЕЛИ: СЛОВЕНИЈА – МАКЕДОНИЈА

Некој ќе рече – доцниме во однос на Словенците. За жал, убеден сум дека ние не доцниме, туку од самиот почеток пред дваесет години одиме во сосема друг правец

Во средата Словенците славеа точно 22 години (1990 година) кога на референдум (тие го нарекуваат плебисцит) се изјаснија за самостојна држава. На референдумот излегоа 95 проценти од граѓаните со права на глас а 88,5 гласаа за самостојна држава. Со ова фактички се заокружи словенечката национална програма објавена во бројот 57 на позната „Нова ревија“ во 1987 година, зад која стоеја група интелектуалци кои во тоа време во другите делови на Југославија ги нарекуваа дисиденти.
Тоа што е важно е фактот дека словенечкиот народ и воопшто јавноста во периодот 1987-90 година созреа и ја прифати определбата за самостојна држава што се потврди во јуни 1991 кога словенечкиот парламент врз основа на референдумот, донесе одлука за самостојна држава. Повеќе

БЕЈБИ БУМ

Демографската политика е сложена работа и зафаќа повеќе сфери и не се решава со неколку ТВ-спота или со горда прошетка на мајките крај спомениците во центарот на Скопје

Во вистинската инфлација на кампањи, зад кои стојат и конкретни политики, ама, за жал, често почнуваат и завршуваат со ТВ-спотови, е и кампањата за зголемување на наталитетот. Ако го погледнеме само податокот дека на ниво на држава за 2011 година имаме природен прираст на населението од само 1,6 проценти. Во 2001 година природниот пораст изнесуваше 3,6 проценти, па тогаш е јасен негативниот тренд. Кај нас во просек жените во текот на нивната фертилност раѓаат по 1,46 живородени деца. Сето ова покажува дека кај нас немаме или не знаеме да водиме добро подготвена и успешна демографска политика и тоа од осамостојувањето, па до денес.
Повеќе

СЛОВЕНИЈА НА КАКВА ШТО НЕ СМЕ НАВИКНАТИ

Ниту премиерот Јанша ниту кој било од неговата коалиција не ги коментира големите протести како обид на опозицијата да се урне актуелната власт

Словенија од мината недела има нов претседател, Борут Пахор, политичар кој досега ги помина сите политички и државни функции. Беше лидер на партија (словенечките социјалдемократи), претседател на парламентот, а до септември минатата година беше премиер. Поради предложените реформи, пред се’, на пензискиот систем, кои не поминаа на референдум, ја загуби поддршката од своите коалициски партии и мораше да оди на предвремени избори лани во декември, кои ги загуби. И, ете, сега по 18 месеци, на претседателските избори го победи претседателот во заминување Данило Тирк.
Изборите, кои по традиција беа „здодевни“ кога ги споредувате со „дешавките“ кај нас, овој пат покажаа и една голема резигнираност кај словенечкото гласачко тело и одѕивот беше едвај 41 процент. Повеќе

pendarov2000@yahoo.com