СОЖИВОТ ИЛИ САМО ФАРСА СО ОПАСНИ ПОСЛЕДИЦИ

Помирувањето не се прави со мегаломански прослави на знамето или со кичерски споменици. Промотори на помирувањето треба да бидат политичките лидери. Но, тие се кријат наместо да предводат

„Сонцето изгрева за сите“ – ова е една од пораките на најновата владина медиумска кампања за градење соживотот и надминување на предрасудите помеѓу етничките заедници во државата, иако на сите ни е јасно дека ова се однесува на меѓуетничките односи помеѓу Македонците и Албанците. Секако дека медиумските кампањи се потребни кога станува збор за заедничко живеење и, воопшто, кога се зборува за меѓуетничките односи, ама само како една од алатките на добро осмислена и водена политика.
Повеќе

ТАБЛОИДНА ПОЛИТИКА ВО ТАБЛОИДНО ОПШТЕСТВО

Како е можно во изминатите дваесет години да сме немале ниту еден штрајк кој навистина би се нарекол штрајк

Таблоидна политика неминовно раѓа таблоидна економија, потоа таблиодна уметност, па таблоидно новинарство и на крајот и таблоиден живот со десет часа замајувачка телевизиска програма.
Ова е дел од излагањето на познатиот (барем за нас постарите) српски новинар Александар Тијаниќ пред новинарите на Факултетот за политички науки во Белград, а интегралниот текст го објави нашиот „Утрински“. Иако ова е кажано за Србија, за жал ова во целост може да се каже и за кај нас, и тоа не од денеска или од вчера, туку веќе дваесетина години. Повеќе

ПОУКИТЕ ОД ИЗБОРИТЕ ВО АМЕРИКА И ВО СЛОВЕНИЈА

Наивната навивачка атмосфера во Македонија околу изборите во САД покажа колку е ужасно малку знаеме за американската политика

Кога Америка избира целиот свет гледа. А богами и ние и цело време на кампањата навивавме… се знае, ние сме за републиканците и за поразениот Мит Ромни. Причина? Демек републиканците и секако Ромни биле поголеми пријатели на Македонија, а со тоа и со нив полесно ќе го решиме дваесетгодишниот проблем со нашето уставно име. Замислете, во таа навивачка атмосфера дури и водителот на „Јади гурабии“ (така ние во Дебар Маало велиме за оние кои тресат зелени) во понеделникот ни објаснуваше зошто е подобар Мит Ромни. Дури во некои од домашните медиуми, повеќепати беше пласирано дека Албанците и Грците („демек, душманите“) се за Обама. Глупост до глупост, ако се има предвид дека американската надворешна политика секогаш е долгорочна и се темели единствено на нивните национални интереси, кои се сведуваат на заеднички именител, да бидат играч број еден на меѓународната сцена. Повеќе

pendarov2000@yahoo.com