РЕБРЕНДИРАНАТА МРТ

Кога политичките елити ќе сфатат дека јавниот сервис не е нивен личен сервис, туку на сите граѓани, тогаш ќе можеме да зборуваме за вистинско ребрендирање на МРТ

Ете, го доживеавме не знам по кој пат во независна Македонија таканареченото ребрендирање на јавниот сервис МРТ. Би сакал да ги потсетам читателите на нашиот „Утрински“ како во последнава деценија течеа и завршија обидите за „ребрендирање“ на МРТ. Во 2002 година тогашното водство на МРТ, секако, со амин на тогашната Влада на СДСМ под плаштот на некаков обид за „ребрендирање“ го зададе смртниот удар на МРТ како јавен информативен сервис.
Најголемиот грев на тогашното водство беше укинување на вториот канал на македонски јазик, па оттогаш до денес ние сме единствена држава во Европа во која доминантниот народ има еден програмски канал. Повеќе

ЕВРОПА ЈА СТАБИЛИЗИРА КРИЗАТА, А И НИЕ

Ако се оствари банкарската унија, во ЕУ тоа би било најголемо откажување на националната сувереност

Ерго! Зар ова не е уште еден доказ дека ние сме вистински Европејци, само уште да влеземе во европското семејство. Сето ова се случи во средата. Уставниот суд на Германија го запали зеленото светло за Германија да го потпише договорот за формирање постојан механизам за стабилност на еврото (EСM) во кој Германија ќе влезе со околу 190 милијарди евра, додека, на пример, Словенија ќе треба да влезе со околу 324 милиони евра. Овој механизам во почетокот ќе располага со околу 500 милијарди евра, а подоцна ќе има 700 милијарди евра.
Во средата, во Стразбур на седница на Европскиот парламент претседателот на Европската комисија Жозе Мануел Баросо, пред пратениците во своето излагање истакна дека се подготвува план за воведување единствена заедничка контрола на сите банки во еврозоната, а ги има околу шест илјади. Повеќе

pendarov2000@yahoo.com