МЕЌАВА

Опозицијата во последните два мандатни периоди личи на мало дете кое си ја лови сопствената сенка

Богами уште малку и ќе почнам да размислувам дека можеби има вистина во она што не’ убедуваат некои од групата на „патриотите“ новинари кои тврдат дека Македонија е библиска држава. Снежната меќава која ја зафати целиот регион, сепак, кај нас ја почувствувавме со помала сила. Замислете си што ќе беше со сите нас ако во Скопје паднеше снег од еден метар како што беше во Сараево или во Хрватска, а не дај боже да не’ зафатеше невремето како во Црна Гора, која целосно е парализирана.
Ама затоа доживеавме вистинска политикантска меќава токму на тема на снегот. Градоначалникот на Скопје прво не’ подучи дека ние што возиме ни требало ден-два да сфатиме дека ова се зимски услови и кога сме сфатиле дека е зима, сообраќаат течел нормално?! Повеќе

ЈАНША ПО ВТОР ПАТ ПРЕМИЕР

Словенија веќе не може да си дозволи да троши повеќе отколку што произведува

Словенија со изборот на Јанез Јанша за мандатар зад кого стојат четири партии и уште 50 пратеници ја надмина политичката криза која водеше во нови парламентарни избори. Во сегашната економска состојба како во Словенија така и во Европската унија тоа ќе беше најлошото решение, истакнуваат сите политички субјекти и сериозните аналитичари. Зоран Јанковиќ и неговата партија Позитивна Словенија, како и лидерот на словенечките социјалдемократи Борут Пахор, кој се’ уште ја врши функцијата премиер, истакнуваат дека ќе бидат конструктивна опозиција и ќе ги поддржат сите оние проекти на новата влада кои ќе имаат развојна компонента, но во исто време многу будно и критички ќе го следат работењето на новата влада. Повеќе

pendarov2000@yahoo.com