ДОБРА ВЕСТ

Колку и да звучи болно, Грција со својата дипломатија е по вторпат победник во нашите евроатлантски определби

Една добра и две лоши вести – вака некако госпоѓа Шекеринска го сублимира извештајот на Европската комисија уште пред да влезе формално во собраниска процедура. Добрата вест е препораката да добиеме датум за почнување на преговорите, а лошите вести се дека во извештајот во целост е избришана придавката „македонски“, што е факт дури и кога станува збор за јазикот. Втората вест е дека Република Македонија назадува во реформите, и тоа на сите полиња!? И тргна лавината. Кулминацијата се одвива во Собранието каде што расправата по извештајот се’ уште трае додека го пишувам овој текст.
Повеќе

OCCUPY WALL STREET, КАЈ НАС ЌЕ ГО ОКУПИРАМЕ СОБРАНИЕТО

Се покажа дека финансиските институции (банките, берзата) се единствената „терористичка“ организација која може да го сруши светот

И додека во арапскиот свет се случи „Јасмин Револуција“ која за жал од такво прозаично име се претвори во крвава војна која се уште трае, од финансискиот центар на светот (Њујорк) тргна една нова „револуција“ која како што стојат работите се прелева и во Европа.
На пример за 15-ти октомври се навестени демонстрации во Љубљана, Марибор, Копар. И за двете револуции имаат две заеднички карактеристики. Организирани се со помош на интернет технологијата, и на почетокот немаат некакво етаблирано водство. Причините секако се различни. Не може да се рече дека во САД нема почитување на човековите права и слободи односно владеењето на правото како што е во арапскиот свет. Односно не може да се рече дека Словенија не е социјална држава ако се има во предвид дека само 0,004 проценти од населението немаат здравствено осигурување а минималната плата е речиси 100 проценти поголема од просечната плата кај нас. Повеќе

КАМПАЊСКА ДИПЛОМАТИЈА

Нема никакво оправдување зошто македонските пратеници не беа на сесијата во Стразбур

Вчера во Стразбур заврши есенската сесија на Парламентарното собрание на Советот на Европа. Ова е последна сесија за оваа година, по правило се одржуваат само четири кои траат по една работна седница. На оваа седница, меѓу другите точки, на дневен ред беше и состојбата во Западен Балкан со акцент на Србија, Косово, Албанија и Босна и Херцеговина. Од изборите и пописот во Албанија, немирите во северниот дел на Косово, и други кои негативно влијаат на стабилноста на Западен Балкан и неговата евроатланска перспектива. Уводничар за оваа точка беше шведскиот пратеник Вон Сидорф. За жал на сесијата на Парламентарното Собрание на Советот на Европа не присуствуваше македонската делегација од причини кои им се познати само на нејзините членови. Делегацијата ја сочинуваат тројца пратеници плус тројца нивни заменици, а ги избира Собранието од редовите на актуелните пратеници. Повеќе

pendarov2000@yahoo.com